Get Adobe Flash player

postheadericon Een amulet

 

Een amulet komt van het Latijnse woord amuletum, wat verdedigingsmiddel betekent. Het wordt beschouwd als een magisch voorwerp dat moet vookomen dat zijn eigenaar iets overkomt.

Vanaf het begin van onze geschiedenis komen amuletten in vrijwel elke beschaving voor. De eerste waren eenvoudige stukjes steen of metaal in felle kleuren of ongewone vormen, die erop zouden kunnen wijzen dat ze magische krachten bezaten.

Langzaam veranderenden de amuletten in de vorm van dieren, goden en godinnen of magische symbolen.
Afbeeldingen van hoorns en handen zijn het teken die vruchtbaarheid en leven symboliseren.
Tekeningen of beelden van het menselijk oog beeldt de eeuwige oplettendheid uit.
Op veel amuletten staan soms ook spreuken, korte toverformules of de namen van goden geschreven.

In India en Thailand worden stukken roze koraal nog steeds gebruikt als verweer tegen het boze oog.

De oude Egyptenaren worden nog het meest in verband gebracht met amuletten. Ze droegen ze overal, zelfs in hun graf.

Zie ook het klavertje vier.

 

top

postheadericon De talisman

 

Een talisman is een krachtig voorwerp, normaal gesproken gebruikt om magie te bewerkstelligen in plaats van af te weren, gelijk een amulet doet.

Een talisman kan van alles zijn: een beeld, een boek, een ring, een stuk stof, een reep, metaal of perkament.
Talismannen waren heel populair in de ouder wereld. Archeologen hebben talismannen van papyrus gevonden in het oude Egypte en honderden talismannen van steen en metaal in de gebieden rond de Middellands Zee.
Hier bestond er voor vrijwel alles wel een talisman:
- Door een konijnenpoot aan de linkerarm vast te binden zou iemand zonder enig gevaar een onveilig gebied kunnen betreden.
- Het meenemen van een maretak naar een rechtszaak zou ervoor zorgen de de verdachte schuldig werd bevonden.
- Een takje van het kruid heliotroop samengebonden met een wolventand en in laurierblad gewikkeld zou het mensen onmogelijk maken over je te roddelen.


Talismannen werden vooral gebruikt voor het genezen van ziekten, maar ook om liefde op te wekken, het geheugen te sterken en succes te garanderen in politiek, sport of gokken.
Het geloof in de krachten van talismannen was in de veertiende eeuw in Engeland zo groot, dat de regels voor duelleren werden herzien en iedere deelnemer van tevoren plechtig moest zweren dat hij geen magische ring, steen of andere talisman bij zich droeg, die hem voordeel zou verschaffen ten opzichte van zijn tegenstander.

Talismannenbleven tot in de negentiende eeuw populair. Hoewel mensen tegenwoordig niet zo snel meer geneigd zijn om een spreuk op een stuk metaal te graveren, houden degenen die een konijnenpootje bezitten of erop staan tijdens elke wedstrijd hun gelukssokken te dragen, het gebruik van talismannen in ere.

 

top

postheadericon De scarabee

 

scarabee

De scarabee is een amulet in de vorm van een Egyptische mestkever. Deze kever werd beschouwd als een heilig dier.
Ze moesten voorkomen dat de ziel van de overledene zou worden opgeslokt door Ammut (of Ammit), een afschrikwekkend wezen, deels leeuw, deels nijlpaard en deels krokodil, dat de weegschaal van het recht in het Egyptische hiernamaals bewaakte.
Hoe belangrijker een persoon was geweest, hoe meer scarabeeën bij blijkbaar meekreeg naar de volgende wereld.
Toen het lichaam van de Egyptische farao Toetanchamon werd opgegraven, werden er, verstopt in de doeken van de mummie, meer dan 140 amuletten aangetroffen!
In hiërogliefen staat de afbeelding van een scarabee voor de drie medeklinkers xpr, wat door egyptologen wordt vertaald als "ontstaan", "scheppen" of "transformeren".
De scarabee was verbonden met de god Chepri, van wie de naam uit dezelfde medeklinkers bestaat. Chepri was de god van de opgaande zon, die als het ware iedere dag een nieuwe zon schiep

top

postheadericon Halloween

 

Halloween in het kort.

De vijfde eeuw voor Christus: De Kelten vieren eind oktober het feest Samhain. Ze geloven dat er dan meer geesten en demonen rond deze tijd op aarde rondzwerven dan over de rest van het jaar!

De eerste eeuw: De Romeinen veroveren de Kelten en nemen de spirituele over!

De zevende eeuw: Paus Bonifatius IV stelt naar verluidt de jaarlijkse viering van Allerheiligen in om martelaars te eren.

De elfde eeuw: Allerzielen wordt ingesteld op 2 november om de doden te herdenken. De vieringen rond Allerzielen en Allerheiligen (All Hallows Day) worden "Hallowtide" genoemd.

halloween De achttiende eeuw: De naam van de feestdag, Hallowe'en (Hallow Evening) wordt geschreven als Halloween.

De negentiende eeuw: Duizende mensen emigreren naar de Verenigde Staten, zo ook vele Ieren. Zij nemen hun gebruiken mee. Na verloop van tijd worden die gecombineerd met vergelijkbare gebruiken van immigranten uit Engeland, Duitsland en ook uit Afrika en andere werelddelen.

De twingtigste eeuw: Halloween wordt overal in de Verenigde Staten een populaire feestdag!

De eenentwintigste eeuw: Halloween wordt steeds commerciëler en groeit uit tot een feest over de hele wereld!

 

top